Nieuw dit najaar lezing en boek:
Amerika na Trump

 

Charles GroenhuijsenIk ga vanaf dit najaar op toernee met een nieuwe lezing over Amerika. Mijn toehoorders praat ik bij over kandidaten en campagnes, leugens en lobbyisten. Natuurlijk gaat het ook over Donald Trump. Wat zijn de kansen op een tweede termijn voor “The Donald”?

De verkiezingsdatum (3 november 2020) is nog best ver weg, maar het onderwerp is al hoogst actueel. Want achter de lawaaiige hoepla van het verkiezingscircus, gaan grote veranderingen in de VS schuil.

Je zou het – de Nederlandse media volgend – niet zeggen maar het is echt waar: Amerika wordt in rap tempo een progressiever land.  De Republikeinen hebben de afslag naar de 21ste eeuw gemist. Dat biedt kansen aan de Democraten.

Nieuwe kiezers (Millennials, immigranten) stemmen overwegend progressief. Zij – en niet de zeventigers van vandaag – zijn de leiders van morgen in het snel veranderende Amerika.

Het Republikeinse monsterverbond met rechtse kerkleiders is niet meer almachtig nu ontkerkelijking (jaarlijks gaan duizenden kerkgebouwen dicht) om zich heen grijpt.

De meeste Amerikanen schuiven gestaag op in progressieve richting over onderwerpen als een duurzamere economie, de doodstraf, homohuwelijk, te grote verschillen tussen rijk en arm, rechten voor vrouwen en immigranten, legalisering van marihuana en het brute gevangenissysteem.

Amerika verandert omdat een meerderheid van de Amerikanen dat wil.

En hoe veel lawaai Donald Trump ook maakt, zelfs híj kan die progressieve trend niet stoppen.

De progressieve ontwikkeling was goed zichtbaar bij de Congresverkiezingen van 2018: Een torenhoge opkomst en forse winst voor de Democraten. Een recordaantal Democratische vrouwen (ook lesbiennes, Moslima’s, een vrouw van Indiaanse afkomst, meer zwarte vrouwen) veroverden een zetel in het Congres.

De Democratische fractie weerspiegelt eindelijk de veelkleurigheid van Amerika.

Maar bij de Republikeinen is het bolwerk van blanke mannen vrijwel onaangetast. Hoe lang nog?

In zijn boek (verschijnt half oktober bij SpectrumAtlas) en lezing vertelt Groenhuijsen enthousiast over dat Nieuwe Amerika en over “The Greatest Political Show on Earth”. Door veel voorbeelden en anecdotes zijn lezing en boek toegankelijk voor een breed publiek.

Op verzoek kan hij de inhoud aanpassen en onderwerpen als economie, bedrijfsleven onderwijs, overheid, buitenlandse politiek extra belichten.

  boekverkoop Aanvraag lezing