hoera-een-nieuwe-presidentBarack Obama werd de nieuwe president.  Er stond bij de verkiezingen van 2008 veel op het spel. Amerika is immers een land in verwarring. Is het nog wel de ongekroonde supermacht? Kan Obama het gebutst imago van de VS uitdeuken? Kan hij alle verheven, maar vooral ook peperdure beloftes waar maken?

Zeker is dat de meeste Amerikanen  genoeg hadden van George Bush. Democraten en zelfs  veel Republikeinen haalden op 4 november 2008 opgelucht adem: ‘Hoera! Een nieuwe president.’

Politiek in Amerika is corrupt. Macht en invloed zijn te koop. Politieke voordeeltjes gaan vaak naar de hoogste bieder. In campagnes gaan vele honderden miljoenen dollars om. Is Amerika dus een ondemocratisch land? Nee, want er is ook geen land ter wereld waar burgers zo veel politieke ambtsdragers kiezen en machthebbers via referenda op de vingers tikken. Politici doorkruisen vele maanden het land om de gunst van kiezers en geldgevers te winnen. Dat is een goede test. Halftalenten vallen dan af.

Charles Groenhuijsen volgt de verkiezingen op de voet. Hij beschrijft de massale deelname van Amerikanen aan verkiezingscampagnes. Ook de politieke rol van internet komt uitgebreid aan bod. Hij duikt in de geschiedenis en ontdekt leerzame voorbeelden van de politieke zeden en gewoonten in de vs. Hij beschrijft uit meer dan 200 jaar politiek de leukste leugens, klunzigste kandidaten en smerigste schandalen. Amerikaanse politiek is allesbehalve saai!

Charles Groenhuijsen was twaalf jaar Amerika-correspondent voor de NOS. Dit is zijn zesde boek. Hij woont in Washington DC en werkt als freelance journalist, spreker en publicist in de VS en Nederland.

Klik hier voor een beknopte weergave >>
Leuke links met betrekking tot dit boek >>